Bonjour, la France!

9
5. December, 2010

Da har jeg kommet meg i hus, fått igjen sekken min, tatt bussen rett vei (og tilbake igjen), og kommet godt i gang med alt papirarbeidet som må til for å kunne jobbe på CERN. Nå sitter jeg her. I huset. Fuglene kvitrer på utsiden av vinduet. De er sultne. Kjøpesenteret er tom for fuglemat. Det er en tøff verden vi lever i.

Første dagen i det store utland fikk en pangstart. Den opprinnelige planen var at Noen™ skulle hente meg på flyplassen, men diverse omstendigheter førte til at det ikke ble noe av. Det ble derfor til at jeg skulle ta buss. En buss som går rett forbi CERN. Så, jeg satt der og ventet. Og ventet. Og så kom det en buss. Den var merket «Y», noe som var korrekt. Ombord gikk jeg. Bagasjen min rullet litt rundt i bussen siden de hadde hjul, og jeg ble derfor nødt til å sette meg på de. Sekken stod i setet jeg satt i. Plutselig gikk det opp for meg at bussen beveget seg i feil retning — jeg hadde altså tatt rett buss, men feil vei. Jeg gikk av på første stopp, litt forfjamset over at jeg hadde tatt bussen feil vei. Så, mens jeg gikk over fotgjengerfeltet (som egentlig ikke er et fotgjengerfelt for franske bilister — de ser ut til å bare kjøre), føltes det som om jeg manglet noe. Og joda; sekken stod fortsatt i setet på bussen. Flott!

Det var en time til neste buss (som gikk rett vei), så to av mine fremtidige kollegaer fra CERN kom og hentet meg, på tross av at de egentlig hadde nok å henge fingrene i. Uten sekken, med papirene som CERN ville ha, var det ikke mye jeg fikk gjort. Etter utallige telefonsamtaler til busselskapet, fikk jeg vite at de hadde funnet en sekk som, ut i fra beskrivelsen, kunne være min. Jeg møtte bussen utenfor CERN, og joda, det var min sekk. Det manglet noen kontanter (~500 kroner i €), men siden resten var der, tenkte jeg ikke så mye over det.

Med sekken tilrette, kjørte vi ut til ALICE-detektoren (som også kalles «punkt 2»/«point 2»). Kort fortalt er dette en innretning som analyserer kollisjoner som oppstår i LHCen. Sistnevnte er vel den tingen som CERN er mest kjent for — det er en forkortelse for «Large Hadron Collider» (på norsk «partikkelakselerator»), og går i bunn og grunn ut på å kollidere partikler i stor hastighet (tett oppunder lysets hastighet), for å prøve å gjenskape den dannelsen av partikler man forestiller seg fant sted umiddelbart etter Big Bang. Det finnes totalt 6 detektorer, noen større enn ALICE, andre mindre.

Selve LHCen er 27 kilometer lang, og ligger i en tunell cirka 100 meter under bakken. Naturligvis, siden ALICE ligger rundt røret/LHCen, ligger også ALICE cirka 100 meter under bakken, og måler 26 meter x 16 meter x 16 meter. Selve sammensetningen av ALICE-detektoren vet jeg lite om, bortsett fra at den har en gigantisk magnet.

Detektoren samler masse data (cirka 25GB/s). Dette sendes over fiberkabler til 2 lokasjoner; den ene plassen lagrer all dataen, mens den andre plassen utfører beregninger. Sistnevnte gjør da visse beregninger for å finne ut av om dataene er noe å ta vare på eller ikke. Når dette har blitt bestemt, sender den beskjed til lagringsplassen om dataene er noe å ta vare på eller ikke — er det ikke noe å ta vare på, slettes det. Systemet som utfører disse beregningene, kalles HLT («High Level Trigger»), og bidrar til at datamengden reduseres fra 25GB/s til 1.25GB/s. HLT består av rundt 300 datamaskiner, koblet sammen i et nettverk. Min arbeidsoppgave mens jeg er på CERN, blir drift og utvikling av disse maskinene, samt nettverket.

Videre har det gått opp for meg at det ser ut som at jeg faktisk bør lære meg litt grunnleggende fransk. Det er tydeligvis tabu for forrige generasjon å snakke noe annet enn fransk. Dette merket jeg i samtalene med busselskapet for å få igjen sekken min. Jeg merket det også da jeg skulle handle på nærmeste dagligvarebutikk (som er en del av et svært handlesenter). Sistnevnte (altså, dagligvarebutikken) bringer frem et par ting som er en smule annerledes enn hjemme i Norge;

 • Det er stort. Veldig stort! Se for deg en stor Coop OBS-butikk (f.eks. på Lagunen). Multipliser så gulvarealet og vareutvalget med minst 3, så kan vi begynne å sammenlikne. Utvalget er helt enormt — og uten franskkunnskap er det vanskelig å skille produkt A fra produkt B.
 • De liker ting som lukter. Du får alt mulig rart med lukt. Oppvaskmiddel, vaskemiddel, dopapir, lys, håndkle, kluter, klær, plastbokser. You name it. Og du får det liksom ikke bare med én lukt, men masse forskjellige.
 • De har ikke vekt i kassen. Du må altså veie alt av vektvare selv. Glemmer du deg, får du ikke kjøpt varen når du kommer til kassen. Litt snodig system, siden det også baserer seg på endel tillit (det er f.eks. 6-7 forskjellige røde eplesorter, alle med forskjellig pris).

Når det gjelder huset jeg bor, var det over all forventning. Det er 2 etasjer, har 3 bad, 3 soverom, stoooor stue, og et fint kjøkken. Det holder ikke norsk standard på alt, men det er helt klart meget bra sammenliknet med mye annet jeg har sett her nede. Jeg har tatt noen bilder, men jeg glemte kabelen til kameraet mitt, så dere får overleve uten, inntil jeg skaffer meg en slik kabel.

Nå skal jeg lage meg noe middag, før jeg Snart™ tar kvelden. I morgen er det tilbake på CERN, hvor jeg, forhåpentligvis, får vite litt mer hva som skjer de neste 2 ukene.


Postet under: CERN


9 kommentarer.

 1. Asbjørn
  6. December, 2010, kl 09:45

  Smooth! Bra det orda seg med sekken. Bilder må vi ha. Har du ikke minnekortleser på maskina? Lykke til videre!

 2. Robin
  6. December, 2010, kl 10:50

  Gratulerer med jobb på CERN :) Appropo Franskmenn som tviholder på språket sitt, lær deg “Unnskyld, kan de engelsk?” på Fransk, og begynn alltid med det. Det regnes som en fornærmelse å bare bruke engelsk først.

 3. Sissel
  6. December, 2010, kl 11:13

  Hei, vennen<3
  Høres ut som kompliserte greier denne Alice og alt det andre, men det er jo et privilegium å få sett dette og ikke minst jobbe med det, selv om det jo faktisk høres litt skummelt ut også, rene sience ficsion(aner ikke hvordan man staver det uttrykket,men…)Det høres nå iallefall ikke kjedelig ut!!! Og det er jo tydelig at det er litt av noen størrelser det er snakk om( det skjønner selv mor…hehehe)
  Og det ser jo ut som om det ikke bare er Alicer og datamengder på Cern som er stort, du beskriver jo butikkene også. Sett i lys av din beskrivelse er det jo nærmest et mirakel at en slik butikk kan gå tom for noe som helst:) Men søtt at du tenker på fuglene, kjære sønn:)
  SÅÅÅÅ glad for at huset ikke var katta i sekken, asså, det hadde vært ille!!! Gleder meg til å se bildene!!!
  Sikkert ikke dumt å lære seg litte granne fransk, nei, det kan komme godt med både nå og for framtiden!!! Husk at du har ei Beste-tante som er flink i fransk og har bodd i Paris hvis det skulle være noe du lurer på ang det, hun er himla flink i språk!!
  Her har vi fortsatt kaldt vær og sol, det har det jo vært i evigheter nå, så nå begynner de vel snart å mase om skyhøye strømpriser, og at vi må spare på vannet og alt det som hører med her i vest når det ikke har regnet i bøtter og lass annenhver dag:( Det kom litt snø nå i helgen, bare dekket bakken, så nå er det nydelig vintervær her, helt vindstille også:) Har du med deg nok vintertøy da, eller fryser du som bare den?
  Ellers har jeg fått på plass det meste etter festen, men det har vært endel vasker av sengetøy, håndklær osv. Og i kjelleren har jeg ikke gjort så mye enda, der er det masse som må settes på plass, særlig etter Marokkansk aften. Men tenkte jeg måtte få begynnt på julegaver også, det nærmer seg jo fort nå! Monica G har bursdag i morgen, og på søn skal jeg på Carola konsert, og så skal vi til Moss over helgen, så tiden går fort nå. Og snart ser jeg jo deg igjen også heldigvis:))))))))))))))))) Og må jo finne fram noe julestasj også snart:)
  Pappa har vært sykemeldt sist uke også, men begynner igjen i morgen på jobb. Er hos legennå, så vet ikke om det blir 100% eller 50%.
  Så koselig at du skriver litt om hvordan du har det og sånt på bloggen, det er jo så morro å vite litt om hvordan du har det og hva som skjer. Og du er veldig flink til å utrykke deg skriftelig!!!
  Hehehe….glemte å fortelle at det nå er "konkurranse" mellom flere av venninnene mine, som var her i helgen, om hvem som står fremst i køen for å få deg som svigersønn:))))))))))) Monika H mener hun står fremst i køen:))) Så det er jo en god attest til deg, kjære sønn, at du er en svigermors drøm, som de t.o.m "fighter" om:)))))))))
  Ha en god dag, Joachimsen! Glad i deg <3<3<3 Og savner deg, men er samtidig glad på dine vegne at du har tatt dette steget, som vi tror blir en opplevelse for resten av ditt liv!!! Men besøk får du nok, asså!! Det blir ALTFOR lenge med et halvt år til våren som vi ikke får sett deg…..!!!
  KJEMPEGO`klem fra mamma <3<3<3

 4. Erling Fyhn
  6. December, 2010, kl 12:46

  Hei fra moffa også. Det var bra att du er i gang. Her har vi fått igjen varmen men det er ikke helt sol enda Hei så lenge til alle fra oss.

 5. Håvard
  7. December, 2010, kl 14:20

  Er det deg nederst på bildet..??

 6. jocke
  7. December, 2010, kl 22:49

  @Asbjørn; har minnekortleser, men glemte kabelen til den hjemme. Ingen kortleser i maskinen nei — jeg har jo samme maskin som du har (-: Jeg skaffet kabel i dag, riktignok, så nå kommer det kanskje noen bilder snart (jeg har dog ikke tatt noe særlig fra CERN-lokasjoner, enda, siden det er har vært andre ting i fokus der, på en måte).

  @Robin; Excusez-moi, Robin, mais parlez-vous anglais? (jeg har dog ingen snøring på hvordan det uttales. hihi)

  @Mamma; (-:

  @Håvard; Ja. Og min fremtidige, franske, kone.

 7. Sissel
  7. December, 2010, kl 23:11

  Hei igjen, vennen <3
  Jeg ville sende deg en kose-lose-klem og enda en og sånt gjennom pappa, men det ville han ikke, syntes visst det ble litt for "voldsomt"…..hehehe, så jeg får sende dem selv, jeg er jo tross alt ikke fullstendig hjelpesløs på denne dingsen…… ehh…..selv om det ikke er veldig langt unna da :)))))
  Du imponerer med fransken din, det er`ke verst etter ikke en uke engang i landet :)))
  Har du fått mld på tlf ang tips til julegave til pappa?
  Her snør det nå i bøtter og lass, så det er skikkelig julestemning her :))) berde enn regn, synes nå jeg!!!
  Ha en god natt, kjære sønn <3 Glad for at det virker som det går greit med ting, og at du har det bra!!
  Go`klem fra mamma <3<3<3

 8. jocke
  7. December, 2010, kl 23:19

  Jeg har ikke lært noe særlig fransk. Jeg brukte sånn oversette-greie for setningen over. Ja, jeg fikk meldingen din.

 9. Asbjørn
  8. December, 2010, kl 16:20

  Jeg har minnekortleser for SD-kort i maskinen:)

Legg igjen en kommentar

Din e-post blir aldri (!) offentliggjort eller delt. Nødvendige felt er merket med *