Selvangivelse & Altinn; Hvordan spare penger!

8
23. March, 2010

Nå i disse selvangivelsedagene blir det endel fokus på Altinn, og deres innlogging. De har flere måter for å logge seg inn – alle med forskjellige sikkerhetsnivåer, som igjen definerer hvor mye du får tilgang til. Ønsker du «full pupp», må du belage deg på et smartkort og en smartkortleser. Ønsker du å benytte deg av dette, kan du følge linken fra Altinn til en side hos Buypass, hvor de har en fantastisk kampanje (ja, alle kampanjer må jo være bra, right?). Du kan velge mellom forskjellige alternativer, men det bunner ned i 2 alternativer; 1) kjøpe kun smartkortet (om du har smartkortleser fra før) til kr 149,- eller 2) kjøpe smartkort + USB smartkortleser til kr 219,-. Dette høres jo ut som et rimelig alternativ for å slippe alle disse forskjellige PIN-kodene og slikt, ikke sant?

FEIL. FEL. FORKERT. WRONG. FAUX. ŠPATNĚ (norsk, svensk, dansk, engelsk, fransk, tsjekkisk – for de interesserte). Om du leser det som står med liten skrift på Altinn’s nettsider;

Nivå 4 – innlogging med Smartkort: Logger du inn med et Smartkort (eller Norsk tippings spillekort) får du tilgang på høyeste sikkerhetsnivå i Altinn.

Merk deg teksten i uthevet skrift. Så, la oss sjekke dette med spillerkort fra Norsk Tipping (ja, jeg måtte sjekke selv om jeg har betjent min andel av tippekunder i løpet av min tid i dagligvarehandelen). Etter litt leting, kommer jeg frem til følgende prisliste, som viser at et spillerkort koster kr 60,- (Istedetfor kr 149,- som Altinn-kortet koster), og det viser seg også at smartkortleseren i USB-versjon er gratis (!) – dette er nøyaktig samme kortleser som du må betale for litt lengre oppe i teksten. Så med andre ord kan du få både et smartkort (som fungerer for innlogging på Altinn) og en USB smartkortleser, for den nette sum av kroner 60,- (mot de 219,- kronene – som de i tillegg kaller for en «kampanje»). Jeg tror ikke jeg skal kommentere dette noe mer, i frykt for å si ting jeg ikke burde si.


Postet under: Hverdagsliv


8 kommentarer.

 1. Jan Egil
  23. March, 2010, kl 11:06

  Du kan jo velge å bruke kodegreier fra selvangivelse og sånt?

 2. jocke
  23. March, 2010, kl 11:19

  Ja, men da får du ikke full tilgang. Du har flere «nivåer», hvorav ‘Nivå 4’ er det høyeste. Eneste måten man kan få ‘Nivå 4’-tilgang, er ved bruk av smartkort.

 3. jocke
  23. March, 2010, kl 11:20

  Hva som er forskjellen på informasjon man får, vet jeg dog ikke. Jeg vet bare at jeg skal skaffe meg et ‘Norsk Tipping’-kort, og bestille en gratis kortleser.

 4. Espen
  23. March, 2010, kl 16:26

  Så i teorien treng eg eigentleg berre bestille meg smartkort-lesar sidan eg allereie har spelekortet frå Norsk Tipping? Smart.

 5. jocke
  23. March, 2010, kl 20:44

  Jepp. Og smartkortleseren kan du bestille gratis via Norsk Tipping’s nettsider.

 6. jocke
  23. March, 2010, kl 20:45

  Disse «svar»-boksene ser forøvrig helt horrible ut. Haha.

 7. Espen
  25. March, 2010, kl 10:35

  Skal ikkje sei meg heilt uenig i det («svar»-boksene).

  Foreløpig ser det bra ut for skatten sin del, men er spent på kva det vert etter alt relevant er fylt inn..

 8. jocke
  22. April, 2010, kl 21:11

  Da bestilte jeg en sånn kortleser. Yay :-D

Legg igjen en kommentar

Din e-post blir aldri (!) offentliggjort eller delt. Nødvendige felt er merket med *