Når ord blir fattig…

2
27. May, 2009

Noen som la merke til artikkelen i Bergens Tidene Mandag 25.05.09 (både på nettet og i papirutgaven) hvor de skrev at “Bosset fra Vest skal til Sverige”? Da jeg hentet avisen i postkassen idag, var det overskriften som møtte meg. Videre stod det

Utbyggingen av fjernvarme i Bergen i fare. Den videre utbyggingen av fjernvarme i Bergen kan bli stoppet fordi det ikke blir levert nok boss til forbrenningsanlegget i Rådalen. 3300 lastebillass med boss skal hvert år sendes fra Vestlandet til Sverige. Svenskene har dumpet prisene på forbrenning av søppel.

BKK Varme AS (BKK eier 51%, BIR 49%), som eier forbrenningsanlegget i Rådalen, sitter nå i et dilemma. Anlegget har pr. dags dato en kapasitet på 115.000 tonn avfall i året. Fra 1.juli i år vil det bli forbudt å deponere avfall som kan brennes, og dette førte til at BKK Varme regnet med å få tilgang til en større del av bosset fra resten av Vestlandet. De spyttet derfor inn 700 millioner kroner på nytt anlegg med en kapasitet på 230.000 tonn avfall i året, og skal stå ferdig våren 2010. Da anbudet for boss fra resten av Vestlandet kom på banen, hadde ikke BIR nubbesjangs. Svenskene har kommet bedre ut av finanskrisen enn oss, og stilte derfor med så bra priser at BIR fikk beskjed om at de lå så langt fra de billigste tilbudene at det ikke var aktuelt med forhandlinger en gang.

Anbudene gjelder om lag 90.000 tonn med avfall, og kontraktene har en total verdi på rundt 900 millioner kroner. Å frakte avfallet til Sverige vil kreve over 3300 lastebilturer årlig.

Nå blir ord fattige. Jeg skal være enig i at BIR og BKK ikke akkurat er de billigste her i landet, og at monopolet deres kunne trengt litt konkurranse, men hvor er logikk og sunn fornuft blitt av? BKK Varme svir av 700 millioner kroner i troen på at de skal få inn mer boss. Hva slags markedstaktikk er det? Og hvem kom egentlig på ideen om å sende det til Sverige? “Hei, det er billig hos söta bror! La oss sende noen lastebiler over med boss dit, og brenner det der“. Det kan da umulig være miljøvennlig en plass? Og hva er poenget med fjernvarme om vi brenner det i Sverige? Skal vi legge rør over til Norge da, eh?

Og så kan vi jo spørre oss selv; er det norsk eller svensk miljøregnskap som gjelder når norsk boss blir brent på svensk side? Og hva hvis røyken blåser vestover ved østavind?


Postet under: Politikk - Samfunn


2 kommentarer.

 1. Ruben
  28. May, 2009, kl 09:00

  Whaaaaat!? Idioti! Kanskje de får leid ut forbrenningsanlegget til noen nynazister som vil ha en konsentrasjonsleir. Regner med at desperasjonen for inntjening er så høy at de sier ja på flekken :)

 2. jocke
  28. May, 2009, kl 11:27

  Ja, vi er jo uansett alt-i-alt bedre tjent med det, enn å la 3300 lastebiler i året voldta fjellovergangene enda mer – de er dårlig holdt nok fra før.

  De sier heller ingenting om söta bror blir billigere totalt sett, etter man har inkludert prisen for de 3300 lastebilturene?

Legg igjen en kommentar

Din e-post blir aldri (!) offentliggjort eller delt. Nødvendige felt er merket med *