Brensel til gi-bort pris!

15
7. December, 2006

Og da mener jeg bokstavelig talt gi-bort pris. For de av dere som møter opp i Heggelia leir, finner du nå over 300 soldater som gledelig gir fra seg massevis av brensel til peiskosen i vinter. Helt gratis! Ingen bakdeler. Ingen tekst med liten skrift. Bare å forsyne seg. Nevnte jeg at du støtter en god sak også? :-)

Da var det endelig sett og bekreftet; natoplank er virkelig natoplank. Greit, man kommer seg fremover (om man er heldig), og de fungerer bra som brensel dersom man skulle gå tom for F-34. Men utover det, har jeg ikkje mye å si om dem. Kanskje fordi det ikkje er noe mer å si, men, du skjønner hva jeg mener. Eller kanskje ikkje. Man kan vel egentlig ikkje helt skape seg en mening om natoplanken før man selv har testet dem.

Så, du har sikkert skjønt at vi har gått på ski idag. Vi har ikkje akkurat holdt det høyeste tempo, med tanke på at noen knapt har stått på ski i troppen, og at det frister lite å sette utfor en lang, bratt bakke, når du vet at sannsynligheten for å falle nærmer seg 100%. Uansett, etter en drøy kilometer oppover mot en høyde her, ankom vi Polarbadet, et innendørs mini-badeland. De har et vanlig basseng, et “velferdsbasseng” (35 grader i vannet, og er tilpasset folk i rullestol/eldre), boblebad, dampbad, badstue, solarium, vannsklie, og, ja, det meste et badeland har. Der tilbrakte vi drøye halvannen time, med endel “påtvunget” svømming, aka fyfo, og litt moro mot slutten. Det viste seg faktisk at vannsklien der har tidsrekord, holdt av en fyr i Ingeniørbataljonen (Einar Helge kanskje? :P ) på 7,43 sekunder. Staute som vi er, forsøkte vi selvsagt å slå denne rekorden. Jeg regner med vi brøt samtlige av reglene for vannsklia i de desperate forsøkene på å komme raskere ned. Det var moro. Men gleden var kortvarig; vi klarte ikkje å slå rekorden. Beste tid var 8.9 sekunder. Neste gang tar vi den!


Etter Polarbadet, bar det videre på vår kjære natoplank. Turen gikk videre innover, og oppover, i lysløypa. Det var mørkt ute. Klokka var 1400. Etter svømminga kjente man det i oppoverbakkene. Akkurat passe egentlig. Og da vi rundet høyeste punk i lysløypa. Da ble det liv. Full fart nedover, og ut i grøfta. Tenk deg ei kjelke uten ratt; ca samme blir det på natoplank. De eier ikkje svingeegenskaper, så man er nesten avhengig av hakk/spor i løypa for å kunne runne en sving etter en bakke, uten å falle.

Alt i alt; turen var kos. Kos å oppleve natoplank. Kos å være på skitur. Kos å bade. Kos med litt trening – vi har bare godt av det. Kos å se folk falle og slå seg nesten helseløs. Kos å tenke på at vi skal på tur igjen :-)


Ja, èn ting til som skjedde i dag. Vi hadde kompanisjefens time, hvor Kapt.Fuglem la frem ditt og datt om de nærmeste ukene. Vi fikk f.eks. vite at vår neste øvelse blir Cold Response 07 (NATO-øvelsen), som vil vare i ca 4 uker om vi regner med KTS. Videre nevnte han dette med bruk av internett, og nevnte at vi burde tenke oss over hva vi la ut på nettet på bilder og informasjon vi skriver på blogger. Der og da følte jeg at han bare kunne sagt “Slik Tingvold har gjort, det utgår!”. Fikk mange tilbakemeldinger i etterkant fra bekjente i kompaniet som lo litt av den, da flesteparten vet at nettsiden min har blitt undersøkt av S2 grunnet noen bilder jeg tok for en stund siden.

Nå lurer du vel på hva vi har gjort tidligere i uka? Om ikkje, vil jeg fortelle det uansett. Mandag var vi på skytebanen. Sentralskytebanen i Målselv, for å være helt korrekt. Det er et lite skytebaneområde, med, om jeg husker rett, 6 baner. 5 av de er “vanlige” 35 meters-baner, eller liknende, mens den siste er en 200 meter lang “innendørs”, elektronisk bane. Man ligger inne i et hus, og skyter ut gjennom dører man slår opp. Blinkskiva er elektronisk, så vi slipper å løpe 400 meter hver gang vi skal sjekke hvor vi har truffet. Ganske digg egentlig. Der fikk jeg skarpskyttermerket i bronse, men traff desverre ikkje bra nok for NISE-merket. Neste gang skal jeg ;-)

Tirsdag var det kjøretøysdrill med Sjt.Steffensen og Gren.Storjord. Dette var egentlig noe som har vært planlagt i mangfoldige uker – eller hvertfall ønsket av Sjt.Steffensen; han har vært helt gira på det. Eller. EMF generelt. Tror det er hans rette element, han er som et lite barn som leker. Gliser fra øre til øre, løper og hopper rundt. Ja. Rett og slett koser seg. Morsomt å se. Kjøretøysdrill er kort fortalt når man er ute på patrulje i et kjøretøy, henholdsvis en MB, og møter på FI. Da har man flere valg. Alle valga innebærer i midlertid at alle skal ut av bilen, og sikre/dekke 360 grader. Så har man da ulike måter å gjenomføre det på, hvorav et av dem er at vognfører snur bilen, mens de andre dekker. Alt skjer, eller skal hvertfall, veldig fort – man blir i 99% av tilfellene skutt på i en reell tilsvarende situasjon.
Onsdag var en kald dag. Meget kald. Forferdelig. Grusomt. You catch my drift. Hva skjedde? Jo, vi skulle delta i sjefsskifte i HSTY (Hærens Styrker, for de uvitende), noe som er fire år siden sist. Det innebærer mye styr, for noe ganske så enkelt som at èn trer av, og en annen trer inn. Samtlige bataljoner i HSTY var representert. Riktignok ikkje alle fra alle bataljonene (da måtte man hatt en hinsides stor oppstillingsplass), men varierte fra 40-100 pr. bataljon ca. Kort og godt; vi stod mer eller mindre stille fra klokka 08:30 til 12:30 – i x antall minusgrader. I kun M98 og perm-feltjakka. Greit nok å få stille på noe så stort som sjefsskifte i en hel divisjon, men ja, ikkje akkurat øverst på ønskelista, for å si det slik :-)

Resten av gårsdagen gikk med til å smøre skia, aka natoplank, inn med tjære. Ganske sært egentlig. Selv om jeg faktisk tror at det er lettere enn vanlig skismøring til vanlige glassfiberski. Men så skal det da også sies at vanlige glassfiberski går mye, mye, mye, mye, mye bedre upreparert, enn natoplanken gjør preparert.

Såeh. Lzm. Snart helg nå. Hihi. Det planlegges skitur. Kakao. Appelsin. Kvikk-Lunch.


Postet under: Militæret


15 kommentarer.

 1. einar-helge
  9. December, 2006, kl 00:21

  selvsagt er det noen fra ingeniør som har rekorden i vannsklien ;)

  morsomt at S2 har sjekket siden din, men pass på for å legge ut bilder som er “hysj, hysj”. Bilder av sambandene deres er ikke lurt å ha ute f.eks.

  Så deg på general-oppstillingen, du gjorde en god jobb å holde ut hele sermonien! :) jeg stod selvsagt med ingeniør-bataljonen..

 2. jocke
  9. December, 2006, kl 01:06

  Så det er ikkje du som har rekorden nei. Synd :< Men du kan gjerne snuse litt opp hvordan de tok tiden, når de startet klokka (ved "avspark", eller i det avsparket er "ferdig" og man begynner selve skliinga), og om de brukte babyolje? :P Bildene jeg la ut, var jeg veldig bevisst på. Var et par bilder av MRR og et par bilder av en container innvending. Bildene av MRR som jeg tok, kan man lett finne på andre offentlige sider - selv på forsvarets hjemmesider og hos de som har laget dem. Når det gjelder containeren, ble bildet tatt før kommandoplassen var operativ = ingen hemmelige systemer oppe. Serverracket i containeren ble bevisst ikkje tatt bilde av. Bilde av disse containerene kan man også finne hos produsentens hjemmeside. Helt "ok" at folk reagerer, så jeg hadde ingenting imot at S2 sjekket ut. Hadde egentlig ønske om at S2 skulle sjekke det før eller siden uansett. Så etter deg på oppstillinga. Stod dere til venstre eller høyre for oss?

 3. Benedicte
  9. December, 2006, kl 01:18

  Hvor er det dere har leir egentlig? Polarbadet, det er ikke langt ifra Senja vel?

 4. Jan Egil
  9. December, 2006, kl 01:40

  Hehe, du har lært av dine gamle dager å ikke få folk på nakken.

  Eg får gode minner til oppstillinger når du begynner med det opplegget ditt. Oppstillinger og vakt, og statsbesøk osv osv. Eg er glad eg er ferdig, har fått en litt mer normal døgnrytme, og aller mest slipper nato plank og tjærelukten som sitter igjen i veggene. Idag har eg hatt eksamen, hvilket betyr at jeg nå nesten har juleferie…. :D

 5. jocke
  9. December, 2006, kl 01:59

  @Benedicte: Heggelia leir. Ligger i Bardufoss, Målselv. Etter å ha spurt en “lokalkjent”, skal vistnok Senja ligge ca èn times kjøretur unna her. Hvordan det? Hjembyen din?

  @JE: Antar at dere hadde mye mer sånne store, lange oppstillinger. Men ikkje i så ekstreme temperaturer. Håper bare ikkje vi skal ha noe stor oppstilling før våren/sommern igjen. Da tar jeg plutselig å bruker den 8-ende hjemreisen. Hvordan gikk eksamene da? Forresten, skal dere reise bort i jula, eller feires den i Bergen?

 6. einar-helge
  9. December, 2006, kl 14:22

  rekorden i løypa ble sikkert tatt av en menig innsmurt i fett :P

  bilder av MRR er ok, men samband-kompisene mine fra 2. Bn. fortalte meg om et samband som de hadde kunne koble seg inn på det sivile radionettet (nrk p3 som eksempel) og ta over radiosendingen =) var vist “hysj hysj” så fikk ikke vite mer om det..

  skal foresten holde på med MRR samband neste uke :) vi har jo bare holdt på med Army Navy -sambandet til nå.

  på oppstillingen stod vi til venstre for dere, ved Telemarks Bn.

 7. Jan Egil
  9. December, 2006, kl 18:17

  Tror faktisk jula feires i Bergen for andre gang. Farfar er ikke akkurat helt frisk nok til å få en litt bråkete familie på besøk.Da kan vi leke :D

  Hehe, lange oppstillinger var det nok litt av ja…

  Tror eksamen gikk ganske bra, mistolka ein deloppgave så masse som det ikje burde vært lov. Men eg tror resten gikk bra.

 8. Benedicte
  10. December, 2006, kl 00:49

  Øh… Senja er ikke en by, det er Norges nest største øy. Mamma kommer derfra, så jeg er halvt Senja-væring :D

 9. Christoffer
  10. December, 2006, kl 21:35

  Hehe jocke ftw.
  Serverrack? *glise*
  Det var bra du har orden på hva du tar bilde av. Hva er S2 for noe? Militærets gestapo? Superelitepoliti 2?

  Snakkes når du kommer til Bergen en gang…

 10. jocke
  11. December, 2006, kl 16:50

  Bah, uten internett hele helgen. Sørens inkompetente rækel-fyr som overhodet ikkje tar en smule ansvar for å holde nettet oppe. Sjangseløst.

  @EH: Hihi, kan nok gjøre mye rart med MRR ja. Ganske genialt laga egentlig. Robust, og meget brukervennlig. Skal du til Rena etter jul?

  @JE: Blir leking da ja :D

  @Benedicte: Er ikkje noe geografisk geni, så, du får ha meg unskyldt at jeg kalte øyen din for en by :-)

  @Chris: Serverrack ja. Dem har ganske masse fett utstyr i forsvaret mtp servere og annet. Desverre kjører det Windows, men. Alt kjører forøvrig på fiber, for å unngå stråling som kan avlyttes. Kommandoplassen vår består bare av 3 slike containere, så det er ikkje store nettverket sånn sett. ISTAR og MTLK, to andre tropper i kompaniet vårt, har såpass mange containere at dem har en egen container bare for servere og teknikere. Så håper/satser på å kunne fortsette i forsvaret etter sommern som tekniker, aka TC-ass.

 11. einar-helge
  13. December, 2006, kl 17:31

  jeg skal til rena fra uke 2 og blir der et par uker fremover.

 12. einar-helge
  15. December, 2006, kl 20:30

  som svar på chris sitt spm. :
  “Hva er S2 for noe? Militærets gestapo? Superelitepoliti 2?”

  S2 er en tittel til en “stilling” i staben til en bataljon.
  Man har en stige av ulike roller i en militær avdeling.
  Øverst er sjefen over bataljonen. Under seg har han Stabsjefen, som er sjefen over staben naturligvis.
  Staben består av offiserer som har forskjellige tildelte roller.
  S1 har ansvaret for personell, S2 har ansvaret for etteretning osv.

  Det smarte med disse tittlene, er at man har satt en felles standard i nato. Så når man ønsker å finne den ansvarlige for forsyninger i en amerikansk hæravdeling, kan man bare gå til S4 – som er tittelen til forsynings-ansvarlig.
  S er for Stab, eller Staff som det heter på engelsk.

  Fint svar eller?! :D

 13. Sturla
  18. December, 2006, kl 00:34

  Sender du på postordre?
  Jeg trenger litt ved… :)

 14. jocke
  19. December, 2006, kl 07:55

  Sturla, ønsker de preparert eller upreparert? Preparert anbefales i værdharde forhold, da de brenner vesentlig bedre enn upreparert. Samtidig er upreparert bedre for naturen og den globale oppvarmingen, siden de avgir mindre avfallsstoffer ut i luften.

  Einar, S2 har vel også ansvaret for sikkerhet. Vet ikkje om det går under “etterretning”, men, ja.

 15. einar
  19. December, 2006, kl 17:29

  Stemmer det jocke, under S’ene har du forskjellige Ass.’er som har hver sine felt som ansvar.

Legg igjen en kommentar

Din e-post blir aldri (!) offentliggjort eller delt. Nødvendige felt er merket med *