3-mila is teh shit

14
23. October, 2006

*phew, pust*

Med det ene beinet slepende etter det andre, drar eg den ødelagte kroppen min sakte – men sikkert – forbi målstreken. Endelig!

Da var 3-mila gjennomført. Deilig. Deilig at det er ferdig. Deilig at eg ligger i en varm seng nå. Deilig å tenke tanken som eg har tenkt 1000 ganger fra før av; eg gleder meg til helgen! Kroppen føler seg ikkje akkurat noe særlig deilig nå. Føler meg som ei gammal bestemor. Men – i havet med alt det negative – så var det noe positivt med dagen; mot alle odds fikk eg ingen gnagsår. Ei heller ble det noe blod (som enkelte av befala påsto ville skje). Kameraet ble fylt med gode bilder, og ikkje fult så gode bilder.

Men, så tenker vel kanskje du som leser dette, hva kan være så forferdelig med å gå lusne 3 mil? Det høres isje akkurat langt ut. Vel, det skal eg si deg. Du begynner å gå, vel vitende om at du skal gå et stykke, men uvitende om hvor langt det egentlig er. Er ikkje mange av oss som har gått 3 mil før, er det vel? Uansett. Første stykket går tregt. Du forsøker febrilsk å henge på de ~390 andre soldatene forran deg (jeg og en romkamerat lå bakerst første kilometeren). Du forsøker å finne ditt eget tempo, tempoet hvor man enkelt klarer å sette den ene foten forran den andre. Beina er stive. Det gjør vondt. Sånn cirka 7-8 kilometer seinere, durer man avgårde i greit tempo. Musikken dunker i ørene. Alt er i skjønneste orden. Så, sakte men sikkert, kommer helvete snikende inn oppover beina dine. Med skilt som viser hvor langt du har kommet for hver kilometer, faller lett tankene på det. Du får mer vondt i beina, men vi lar oss isje friste, og biter tenna sammen. Bam! Det smeller. Du stopper å tenke. Vi er ved veis ende. På tide å snu. Snu for å gå tilbake like langt som vi har gått til nå. Motivasjonen faller til bunns, og fortsetter videre nedover. Nå vet vi nøyaktig hvor mye med helvete vi har igjen. Tiden går. Presset om å klare merkekravet er der fortsatt, selv om vi egentlig kunne tenkt oss å ta 3-mila som en søndagstur, i eget tempo med pauser og piknik. Vi passerer boden med saft og frukt, som markerer at vi har lagt bak oss 25 kilometer, 25.000 meter. Det merkes. Tankene begynner å gli mer og mer over på smerten i beina. 5 kilometer igjen. Beina påstår at det er mye lenger enn det. Føles hvertfall slik. 4 kilometer. Prøver febrilsk å få tankene over på musikken som fortsatt dunker i ørene. 3 kilometer. Helvete bryter sakte, men sikkert, løs. 2 kilometer. Vi går forbi første ordentlige kjennemerke på at vi nærmer oss leiren. Deilig. 1 kilometer. Håpet om å komme raskere i mål, får meg til å småløpe, men eg kommer isje noe særlig langt. 0 kilometer. Jeg går i mål. Om det strengt tatt kan kalles “å gå”. Selvhjelp til egen sleping passer bedre.

3 mil, 30 kilometer, 30.000 meter, 500*60 meter, 3 millioner centimeter, 285 fotballbaner. På den nette tid av 4t17m34s. Ikkje verdens raskeste tid, men jeg klarte det hvertfall. Det er alt som teller. Marsjmerket er herved bestått, det vil si “delvis bestått”. Om ryktene eg har hørt stemmer, blir isje merket godkjent dersom man isje er tjenestedyktig dagen derpå. Ironisk.

Til sist vil eg tiltro deg en hemmelighet; jeg gjør det aldri frivillig igjen.Postet under: Militæret


14 kommentarer.

 1. Jan Egil
  25. October, 2006, kl 13:18

  Heldige som fikk lov å høre på musikk da. Det gjorde ikke vi, vi måtte gå som samlet tropp, og skulle vi etterlate noen bak oss, måtte de nesten dø. Så vi måtte gå og dra folk, og bære ting for de og sånt. Og de fleste endte opp med å klare det. Slit…

  Jaja, ser ut som det begynner å bli deilige temperaturer der oppe nå. Da koser vel du deg. Snøballkrig dagen lang. Men du har jo alltids macen…

 2. jocke
  25. October, 2006, kl 18:22

  Auch. Føler nesten at alt vi gjør, som vi føler er ille, er hakket værre i garden. Får nesten dårlig samvittighet når eg går frem og klager over hva vi opplever, når du har hatt det værre :< Men så er vel kanskje det litt mer "prestisje" og krav til garden, enn til sambandsbataljonen. Temperaturen begynner å falle drastisk, og dagene blir mørkere og mørkere. Er rundt 5-10 minusgrader for tiden. Denne uka har vi KTS, og neste uke er det første kommandoplassøvelse vi har. Snøballkrig blir det lite av, desverre. Så kaldt som det er her = bare løssnø. Så skal høre med velferden ang. skisentre rundtomkring her. Må være sjukt digg å stå på ski i all løssnøen her oppe. Forresten, vi har lov til å ha med laptoper og mobil og sånn på øvelser. Er forbudt å ta med inn i selve kommandoplassen, men lagstelta ligger utenfor piggtråden, så der har vi lov å ha hva vi vil :P

 3. Jan Egil
  26. October, 2006, kl 18:18

  Hehe, tror det ligger et skisenter rett bak s(æ/e)termoen, hvis eg ikje husker helt feil, mener befalet vårt viste oss det når vi var der borte. Kanskje hvis du er heldig er det gratis. Vi var sikkert ikke like mye ute i felt som dere da, og dere kommer sikkert til å være x-antall døgn mere ute på øvelse enn vi var (noe som vi sikkert tar igjen i vaktdøgn, menmen). Også har jo dere det ganske mørkt og kaldt, nord norge må jo være depresjonens opphav. Også var jo vi midt i byen nesten… Du får bare se det gode i å ikke ha det for gale…;)

 4. jocke
  27. October, 2006, kl 21:45

  Skal sjekke opp det med Setermoen. Om det stemmer, er det isje mer enn 30minutter med bil/buss.

  Eg skal nok klare å bli komfortabel her oppe. Selv om det er kaldt, vet man at det venter noe godt i enden – hvertfall varmt.

 5. einar-helge
  27. October, 2006, kl 22:12

  tenker det var kjekt å gå litt på beina :P
  3 mil merkes!

  jocke; du må huske på at ALLE mener de har/hadde det mye tøffere enn det du har hatt i forsvaret…har du fisket en fisk på 20 cm, har alle andre en på 30 (mellom øynene ;-)

  skal på øvelse foresten hele neste uke, det gleder jeg meg til
  håper jeg klarer å bli kvitt halsbetennelsen til mandagen

 6. Bjørn Kato
  28. October, 2006, kl 20:57

  KEKLOL, hehe, haha, hihi. Neida, eg skal ikkje klage – vi jogget bare 12 km-løpet på Madla vi. Vi trengte ikkje engang å gjøre beretløpet :P Og troppen min tok ca. 30 armhevinger iløpet av hele rekrutten!

  Så ikkje alle har det tungt og slitsomt hele tiden. Men husk likevel på det at det ofte er de med mest opplevelser og ting de har gjort, som føler de sitter igjen med mest. Det eneste eg satt igjen med etter militæret var litt våpentrening, skyhøy telefonregning og en evinnelig lang liste over filmer eg hadde sett mens eg var på vakt-tjeneste.

  Gjør det beste ut av det – 3mila e jo tross alt over, og no e det bare noen friske, klare dager igjen før alt er over og du kan dra hjem igjen!

  Don’t you just LOOOVE clichés? :D KEKLOL

  GL HF ^^

 7. Tommy T Tha Bad Nigga B
  28. October, 2006, kl 23:48

  For et herlig vær.
  Man savner virkelig tiden i Indre Troms når man ser sånne bilder.

  Hils Evensen fra Afghanistan.

  Sjue

 8. jocke
  29. October, 2006, kl 02:04

  @einar: Vel, selv om man alltid selv føler man har gjort noe som er værre, kan man i bunn og grunn konkludere med at det alltid finnes noe som er værre. Selv om f.eks. beretløpet mitt var et helvete, vet eg at det er ingenting sammenliknet med bs-opptaket. Uansett, hvor skal dere ha øvelse til uka? Og hva heter den for dere? Vi skal ha øvelse Svartmink fom Mandag av.

  @bk: Vi nådde Rema 901 i ag-gym i rekrutten. Synd vi ikkje fikk de siste 99. Selv om det var et helvete der og da, er det en typisk ting eg isje glemmer med det første. Er morsomt med ag-gym nå – nesten. Ut i fra hva du sier virker det som om Sambandsbataljonen isje er den slappeste bataljonen i Forsvaret allikevel. Hehe. Og nei; er fortsatt mer helvete igjen; 3-mila på natoplank, isbading med gru/natoplank, mestringsøvelse når det nærmer seg dimming, og sikkert en hel del andre koselige ting som ligger på lur.

  @tommy/sjue: koselig at “ukjente” folk dropper innom siden her, gjør at jeg blir litt mer motivert til å ta flere bilder/skrive om hva som skjer – virker som om det nesten er bare meg og Ole som gjør det. Når/hvor tjenestegjorde du i Troms? SBBN? Og hvordan er det der nede i Afghanistan? Anbefaler du IntOPS?

 9. einar-helge
  29. October, 2006, kl 13:34

  vet ikke hva øvelsen heter, det er en øvelse som egentlig er for de som har vært inne siden januar, den siste øvelsen deres før de dimmer…skal bli kjekt! det er i nærheten av skjold leir, så det blir nok ikke ilag med dere…kanskje mine-legger -gruppen vår kommer til dere, for de skal videre til sætermoen halveis i øvelsen

  sbbn er ikke de slappeste, det er luft og sjø som har førsteplass i komatjeneste ;)

  BK: harald haarfagre-løpet var ikke engang 12 km, dette bare bekrefter min teori om at alle i militære legger til i historiene fra militær-kariæren sin :P hehe
  1 time blir til halvannen, 2 til en halv dag, 3 til ét døgn…..

  du kan foresten ikke sitte å tenke på kommende øvelser i framtiden, jocke, da blir du helt forstyrret i hodet ;-)

 10. jocke
  29. October, 2006, kl 14:22

  Så du er med januar-folka pga du er bs-elev? Vi skal ha øvelsen på holding-area på Bardufoss flyplass, så, da tror eg nok isje vi møtes :< Antar at vi har større sjangs til å møtes under nato-øvelsen. Tenker egentlig isje på alle øvelser og ting fremfor meg, men litt innimellom blir det jo. Nå som det blir kaldere og kaldere ute, er det ikke til å unngå at tankene faller inn på hvordan det blir her når gradstokken faller ned mot 30-35 minusgrader.

 11. Bjørn Kato
  29. October, 2006, kl 21:42

  Hehe, spennende dette her – ihvertfall etter hva jeg fikk høre så var HH-løpet modifisert den gangen til 12 km, og vi måtte da klare alle mann alle i mål på under 1 time. Kjipt, men vi var en av få tropper som klarte det – vår tid ble på 56 minutter ca.

  BTW jocke, har fått satt opp wordpress på min egen webside no – siden holder visst åpent enda selv om jeg ikke har fått betalt :) lol

  Prøver fremdeles å finne et annet bilde enn den der dumme Death Star-tingen, og får ikkje installert Photoshop pga en eller annen IDIOTISK crackefeil.. Må forske litt på det der :P

  Ha en fortsatt fin tid der oppe, så sees vi til neste perm! :)

 12. pappa
  30. October, 2006, kl 00:42

  Hei vennen!
  Hvordan går det? Iskaldt kan jeg tenke meg du har det i alle fall. Jeg har ikke fått sett om du har skrevet noe mer nylig,jeg sitter nå å skriver ute på huset skjønner du, men det var jo interessant det du fortalte sist(det med varmegreiene og det) Det var jammen mye jeg ikke visste fantes. Du må jo synes det er litt interessant å lære litt forskjellig? Veldig fine bilder som vanlig, og det var ok at du skrev litt om hva det var vi så på de ulike bildene, det er ikke så godt for oss ”uinnvidde” å vite hva som er hva, vet du.
  Nå sitter jeg som sagt på huset,nærmere bestemt på det som blir ditt midlertidige soverom. Paps holder på å bygge vegger mellom soverommene og mellom soverommet ditt og stua. Det er litt knot pga de skrå dørene, men din far får jo til det meste når han bare får litt tid på seg…….Det er snart klart til plating og isolering. Vi er ferdig med veggene inn til lageret. Det tok sin tid pga at det er doble gipsplater på begge sider. Lageret er smekk fullt, vi må ta opp noen ting og sette på det ene gjesterommet i 3 etasje.
  Vi håper vi klarer å komme oss inn til jul, men pappa drukner nesten i arbeid på jobb. Han har vært på Stord, i Førde og i morgen skal han til Oslo for 2 dager. Så det blir ikke så mye tid igjen for ham. Han merker jo han blir sliten også selvfølgelig.
  Jeg har derfor vært alene til Lillesand en tur. Måtte hente fryseren før mommo og moffa reiste til Portugal igjen. De reiste fra Gardermoen i går, så jeg var der på tirsdag og onsdag. Tok med båten opp også. Skulle hilse så mye fra alle sammen!!! Var en snarvisitt innom både tante W og de og onkel J og de. Onkel Johnny hadde kjøpt trail-sykkel til Axel. Vet ikke om det var Axel eller onkel som var mest stolt!!
  Men jeg fikk også høre at Bestetanta hadde sendt en del meldinger til deg som du ikke hadde svart på, det var hun ikke noe fornøyd med da.Kanskje lurt å sende noen ord til den gode Bestetanta vår?
  Ellers så vi så vidt Espen og Jo her i går. Espen og Marita flytter inn i kjelleren til Gunn og Kjell Johannesen, så de var her og fikk noen svære plastsekker som mor til Espen så sist hun var her, hun hentet den gamle sofaen og et par andre ting som vi skulle kvitte oss med.
  Og så lurer vi på når du har perm neste gang? Jo lurte også på det.
  Nå får jeg avslutte for denne gang. Gleder oss til å se deg snart igjen!!!!!!!!!!!
  Skal hilse masse fra paps!!!!!

  STOR klem fra mamma!!!!!!!!!!!!

  Ps Nå har jeg lest om 3 mila di!!! Så flink du var som klarte det!!!!!!! Og jeg vet at 3 mil er gruelig langt.huff å huff. Og du skriver kjempebra!!! Men kan du ikke få tatt noen bilder av deg selv også, please???? Det synes nok vennene dine også hadde vært moro skal du se, ikke bare en subjektiv mamma!!!

 13. Dalman09
  25. November, 2008, kl 22:12

  Hei,Jocke…spørsmål…er det noe å gjøre i byen ved Haglia som utesteder eller noe hvor man kan ta seg en pils i helga eller er det en ‘tør’ sted? Skal til SBBN i januar[håper jeg ihvertfall]

 14. jocke
  9. January, 2009, kl 03:12

  Hei Dalman,

  Du har 2 stk butikker. 1 stk bensinstasjon (med gode burgere!). 1 stk “kro”. 1 stk bar med navnet “Svingen”. Logisk nok siden den ligger i en sving. Så har du badeland, gymsaler, kinosal, bibliotek, etc etc. Dette er i selve Heggelia. Så har du Målselv, 5 minutter med bil, eller 20 minutter gangavstand, hvor du har litt flere butikker.

Legg igjen en kommentar

Din e-post blir aldri (!) offentliggjort eller delt. Nødvendige felt er merket med *