Rolig uke

1
21. October, 2006

Da var nok en uke ferdig! Phew :o

Uka begynte med Agg/VAM-kurs, hvor vi lærte bruk og feilsøking på de forskjellige strømaggregatene vi har i forsvaret, samt varmluftsystemet (VAM) som blåser varm luft inn i telt/kommandoplass når det er kaldt ute (ja, det blir kaldt her oppe). Skal eg være helt ærlig, var det mer drill på oppsett og innredning av telt, enn det var på agg/vam, men det gikk forsåvidt greit. Av strømaggregater har vi i hovedsaklig 3 typer; PE-230, PE-2200 og “kraftverk”. PE-230 er de minste, som kan bæres av 1-2 personer, og brukes blandt annet av telekompaniet’s relèlag. De kan drifte nok strøm til utstyr i en beltevogn eller en container. Men noe særlig mer klarer den ikke. PE-230 er også det eneste motoriserte eg har sett i forsvaret til nå som ikkje går på F-34; den går på blyholdig bensin (F-34 brukes til ALT; fra herkules til beltevogn til VAM). PE-2200 er av større typen, og kan drifte flere containere og litt til. Den er montert på en BV-tilhenger eller MB-tilhenger, og kan ikkje forflyttes over store avstander uten kjøretøy. Kraftverket er den kraftigste generatoren vi har, og fyller en hel container på størrelse med kommandoplasscontainerne. Den kan produsere nok strøm til en middels bygd, og er kraftige saker. Vi har isje vært noe særlig innom kraftverket, da det er kun et par spesialiserte folk som får opplæring i denne. Av VAM’er, har vi i hovedsak to typer vi bruker; VAM15 og VAM40. Førstnevnte er den vi bruker mest, og har utløp for 1 rør, og kan dermed bare varme 1 telt. Sistnevnte har 2 rør, og kan dermed varme 2 telt, eller ekstra godt i 1 telt.


PE-230 er lina sammen med telta.
Samlet forran PE-2200.


Kontrollpanelet til PE-2200.VAM15 monteres.


Grunnet at vi hadde infanteriløp på Fredag, hadde vi bare 4 dager med kurs – og kursa ble derfor bare 2 dager lange, istedetfor 2.5 som vanlig. På Onsdag var det da duket for containerkurs. Forsåvidt ganske interessant, spesielt med tanke på at eg håper på å bli containersjef (om eg da isje blir admass eller overført til sbkp). Containerne er de som danner “grunnlaget” i en kommandoplass, og disse inneholder datamaskiner m/ taktiske programmer/meldingssystemer, prosjektorer, kart, og ellers alt annet som skal til for å drive en krig. Troppen min har bare 3 containere – i motsetning til 10+/- som de to andre troppene i kompaniet har. Så vi er relativt små.
Ganske stor plass inne i en container, på tross av at den bare er ca. 6 meter lang, og 3 meter brei sammenlagt.

Fredag gikk som sagt med til infanteriløpet. Det var nesten samme som patruljeløpet, bare at den ikkje hadde så mange poster, og var litt mer tidsavhengig. Første post var meldingstjeneste, hvor vi måtte huske en melding gjennom hele løpet, og som måtte skrives ned når vi kom i mål. Andre post var målbildeøvelse, hvor vi måtte finne “bortgjemte” skyteskiver i en skog på avstand. Ganske vanskelig å finne alle. Neste post på programmet var orientering; 7 poster fordelt på en 4-5km lang rute. Så var det avstandsbedømmelse, etterfulgt av meldingsnedskriving når vi kom tilbake til mål. Etter at tiden var stoppa, var det en siste post; granatkasting. Fikk 5 granater som måtte kastes 20 meter, og treffe i en sirkel på 2 meter i diameter. For å få løpet godkjent for å få infanterimerket, måtte man få minst 1 rett på alle postene, samt alle rett på orienteringsposten, samt løpe kjappere en 2t30m. Dersom man fikk feil på noen av postene, ble det lagt til straffetid på løpstiden. Løpet var helt greit, var isje nødvendig å løpe for livet, og klarte derfor også å bestå. Har nå hvertfall ett merke å ha på permuniformen.

Til Mandag får eg sjangsen til å få mitt andre merke; marsjmerket. 3 mil på 4 timer og 35 minutter. Forberedes med fotbad i grønnsåpe idag og imorgen, samt damestrømper, sportsteip, nye såler og MP3 under selve marsjen. Ønsk beina mine lykke til :-/

Og ja, glemte forsåvidt å nevne at det har begynt å snø. Snødde tidligere i uka, og snør også i skrivende stund. Ser ut som om det blir en hvit jul affal. Ædda bædda Bergensere! :o)


Postet under: Militæret


Én kommentar så langt.

  1. pusi
    2. November, 2006, kl 01:55

    kan det være lov å legge ut på nett enkelte av disse bildene. Trodde nesten alt i forsvaret var hemmelig….

Legg igjen en kommentar

Din e-post blir aldri (!) offentliggjort eller delt. Nødvendige felt er merket med *