Fagutdanning og sånn

5
12. October, 2006

Da var første uka med fagutdanning vel gjennomført (dvs, har morgendagen igjen, men liker å ta gleder på forskudd). Som allerede nevnt, har vi to og en halv dag på hver “post”. Denne uka startet med Adgangskontroll for min del, og har sluttet med MRR (Multi Role Radio / Multi Rolle Radio). Har oppdatert forrige post med litt bilder fra adgangskontroll-posten vi hadde i begynnelsen av uka.

Onsdag etter lunch begynte vi på andre leksjon av fagutdanninga; MRR. Dette er et norskprodusert (Kongsberg Defence Communications), miliært radiosystem, og brukes for å kommunisere tropper/lag imellom etc. Systemet er et ganske nytt (1996) system, og regnes for å være verdens beste militære radio. Faktisk så godt at land som England har valgt å lære forsvaret sitt opp på MRR med Norsk meny (jepp, radioen eksisterer bare med norsk meny). Radioen er bygget opp av flere moduler. Først en ramme, det være seg kjøretøyramme (brukes i kjøretøy – duh!), eller bæreramme (brukes i sekk på rygg m/ batteri). Deretter har vi sende/motta-enheten, som logisk nok sender og mottar selve signalet. Denne krypterer ingenting, og har spesielle knapper som man kan benytte seg av. Deretter har vi kontrollpanelet, som er hjernen bak hele radioen, og behandler alle signaler før de sendes til sende/motta-enheten. Radioen kan benyttes både kryptert og ukryptert, men for at førstnevnte skal fungere, må enheten motta kryptonøkler fra en spesiell enhet (FID) som kryptoforvalteren i bataljonen programmerer. For å enkelt forklare hvor bra kryptering denne radioen har; dersom man tar et middels stort land, setter halvparten av befolkningen på å dekryptere (uvisst om det er med eller uten datamaskiner), vil det ta minimum 3 måneder. Kryptonøklene byttes en gang i måneden, så det er overhode isje sjangs for å knekke krypteringa. MRR er forsåvidt Verdens eneste militære radiosystem som støtter dataoverføringer kryptert. Riktignok er det treeeeeegt (16.0 kbps, men kan til gjengjeld sendes uendelig med mil i teorien), men det fungerer dersom behovet er der. Som en ekstra sikkerhet har MRR også såkalt frekvenshopping, dvs at den bytter frekvenser ca 180-200 ganger i sekundet for å forhindre avlytting/tapping.


Forrige uke hadde vi også årets første (av mange) orienteringsløp. Lenge siden eg har gjort det, faktisk helt tilbake til ungdomgsskolen om eg isje husker feil. Hadde selvsagt med meg kameraet, og knipset noen bilder i farten.

loe


Idag hadde også Ingeniørbataljonen en liten oppvsining på hva de kan få til. Desverre var hele “showet” under lunchen vår, så fikk isje med meg den delen. Da hadde de visst angrep, folk som ble firet ned fra helikopter, etc. Hva er det du driver med i ingeniørbataljonen, Einar? :) Uansett, de hadde blandt annet broleggere, som kan legge midlertidig broer over sprekker, bresprekker, vann, etc. De kan strekke seg.. ehm.. mange titalls meter, og har en lastekapasitet på 70 tonn (!). Se bilder. De hadde også kanoner på stridsvogn, avlyttings-beltevogner, abc-vern, oversettingsutstyr (båt, ferger, etc), og en hel del andre leketøy for voksne.


Slenger ved et bilde av soloppgangen i morres. Er isje lenge til før sola isje står opp lengre :<


Postet under: Militæret


5 kommentarer.

 1. einar-helge
  15. October, 2006, kl 20:53

  fett at ingenørene kom på besøk til dere da
  ..så slipper jeg å måtte skryte selv over hvor kule vi er ;)

  den broleggeren er jeg ikke helt 100% sikker på detaljene, tror den kan legge broer på 25meter ca og tar 90 tonn på strak arm :)

  denne uka har jeg lagt stridsvognmine-felt, i helgen har jeg vært med troppen i tromsø å festet :) vært en bra uke!

 2. kurt
  19. October, 2006, kl 22:02

  Oj, oj – Bilde av MRR’en? Det er vel ikke heelt lov? :p

 3. einar-helge
  20. October, 2006, kl 16:07

  de bildene tror jeg ikke du burde ha forlenge fremme nei :P

 4. jocke
  23. October, 2006, kl 16:52

  Så lenge det allerede ligger ute bilder av MRR på offentlig nett – blandt annet av dem som har produsert det – og at eg så langt ikkje har blitt nekta å ta noen bilder, ser eg ingen problemer med dem.

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/2c/Belgian_offiser_mrr.jpg
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/1/15/Mrr_hq.jpg
  http://www.kongsberg.com/dokumenter/kdcxdataark/kdc/mrr_mv_mp_300_web.pdf

 5. einar-helge
  27. October, 2006, kl 22:00

  jeg driter i det, men husk bildeforbud på militært område ;-)
  fine bilder uansett da:)

Legg igjen en kommentar

Din e-post blir aldri (!) offentliggjort eller delt. Nødvendige felt er merket med *