Beretløpet

19
14. September, 2006

Aiaiaiai, som sagt har vi vært på en 4-dagers øvelse nå. Lengste så langt. Den startet helt rolig – sove i telt med normale nattevakter og fyringsvakt. Dagene gikk med på å få sentrerte skytesalver på skytebane. Samtlige i troppen treffe alle 4 skudd innenfor det svarte, før vi blir godkjente for å skyte på 200m. Ganske fett. Endte opp som ass. skytebaneinstruktør, siden eg traff i det svarte hver gang – så det var isje noe poeng å “sløse” :p

Uansett. Etter gårsdagens (onsdag) økt, ble vi fortalt at vi skulle være på samme basen, og at vi mest sannsynlig kom til å bli angrepet av noen av de andre troppene som lå i telt i nærheten. Men, klokken 21:00 fikk vi vite at Ludvig-sekken vår skulle bli transportert bort kl 21:45, og at teltet skulle rives, for deretter å fordeles over stridssekkene. Klokken 22:15 satte vi marsj mot et “picup-point” elns fancy greier. Der ble vi kjørt til en annen militær leir vegg-i-vegg med Bardufoss flyplass. Dette var samme plass som vi hadde målbildeøvelsen første uka vi var her. Uansett, da fikk vi vite at kveldens opplegg ville bli det såkalte “beretløpet”. Dvs en tradisjons-øvelse for å teste mestring og vilje, og for å gjøre oss “verdig” til å bære beret-lua, og for å markere at rekrutten “offisielt” er slutt. Siden beretløpet opprinnelig isje var planlagt før neste uke, blir det litt mer tjeneste før ferien.

i felt

Første post på programmet startet rundt 01:00. Det gikk ut på å tenne et bål, og få 3/4 liter med vann til å koke fortest mulig. Etter en god start, satte vi marsj mot neste post. Her var det på med vernemaske og vindvotter, for deretter å sette i gang med jegermarsj (dvs gå i veldig høyt tempo). Etter en drøy kilometer, satte vi opp tempoet nok en gang – jogging med vernemaske er isje å anbefale. Vel fremme, og med noen straffepushups for å være trege (noe vi strengt tatt isje var), skulle vi trekke en 14 tonn tung Scania lastebil ca 200m. Det var tungt det. Klokken er nærmere 03:00. Turen fortsetter videre til neste post. Drøye 30 minutter med marsj, dukker den opp. Nå er det tid for “sanitet”. Fiks deretter båre av 2x vaier, og 2x teltduker. Velg deretter letteste lagsmedlem, hiv han på båren, og bær den ca 2km. Med totalt 11 i laget, 10 som løfter, ble dette meget tungt i lengden. Vel fremme i basen med den skadde, får vi vite at neste post befinner seg på en radarpost på Rustahøgda. For det var isje bare den værst tenkelige plassen? 2+ timer seinere er vi på toppen. Med x-antall teknisk hvil, og diverse andre “hviler”. Neste post er lengre nedi stien ned på andre siden av fjellet – på grusvei. Her får vi beskjed om å forflytte oss fra posten, og ned til neste post i Heggelia leir. Desverre er hele skogen minelagt, og bare en liten rute er forhåndsklarert av befalet. Vi må da forfølge denne sikk-sakk-veien opp og ned, før vi endelig ankom Heggelia leir rundt 09:00. Da var det et nytt punk på lista ; hinderløype. Med AG, Gru og sekk. Som om isje det er vanskelig nok uten utstyr – så skal det i tillegg gjøres etter en så fysisk krevende økt. Øyelokka mine rista, grunnet at musklene var helt utmattet av å holde øyet oppe.

Uansett. Jeg fullførte. Det var pes der og da, men var sjukt digg når eg tenker over det.

pussing etter løp


Postet under: Militæret


19 kommentarer.

 1. Benedicte
  14. September, 2006, kl 22:07

  Å, hjelp… Jeg viste at militæret var ille, men det der hørtes helt vanvittig ut! Blir ironisk å klage over den bare 3km skogsturen vi hadde i forrige uke :P

 2. jocke
  14. September, 2006, kl 22:13

  Vel, dette løpet skjer bare 1 gang i løpet av hele førstegangstjenesten. Og etter rekrutten har vi isje mange strids-øvelser. Jeg er i Kommando-troppen i Kommandoplasskompaniet, og vår jobb er å sette opp kommandoplasser i bakkant av en evt fron under krig. Ergo er det slike ting vi kommer til å øve på de neste 10 mnd.

 3. Christoffer
  15. September, 2006, kl 17:40

  hehe, kan det tenkes at CounterStrike / Battlefield erfaringen gjorde nytte allikevel?

 4. einar-helge
  15. September, 2006, kl 20:44

  høres ut som en morsom øvelse, hadde selv beretløp idag =)
  cirka samme opplegget som dere
  ryggen min er utslitt, gnagsårene skal leges i morgen med grønnsåpe-bøtte og jeg vil neppe stå opp før klokka 1400 i morgen ;)

 5. jocke
  15. September, 2006, kl 23:13

  Da går du glipp av brunch ;< Beste måltidet i hele uka. Btw, Einar, du er i 01-kontigentet, sant? Uansett, Chris, CS/BF er nok ganske langt vekke fra skyting med AG-3. Men artig fordeom.

 6. einar-helge
  16. September, 2006, kl 13:35

  nei, 08 :)

 7. Ruben
  16. September, 2006, kl 14:00

  Du tar noen heftige bra bilder her joachim! Du kan sikkert få solgt dem til forsvaret når du er ferdig med tjenesten. Eller noe sånt.

  Høres litt digg ut det beretløpet, men sikkert grusomt slitsomt også…

 8. Jan Egil
  16. September, 2006, kl 14:06

  Digg dette her joachim. Endelig ferdig med rekrutten da. Gratulerer med å få lov til å bruke “sokken” på hodet. Når jeg var i garden, begynte vi med bereten i rekrutten som permhodeplagg, alt vi lengtet etter var å få denne sokken av hodet vårt. Og vil ble til slutt kvitt den. Etter en stund fikk bereten sin egen posisjon, det var vel alltid latter når noen ikke klarte å finne gardeluen sin og kom på permoppstilling med sokken, eller bereten for å vise litt respekt.

  Du får meg til å tenke på når jeg var på sanitetskurs, da hadde vi bårebæring i rundt 3-timer i sikkert litt over en halv meter snø, vi var kun 6 på laget, og i tillegg til båren med personen skulle vi ha en annen båre med noe utstyr oppå, etterhvert måtte vi drive å gå med gassmaske, vi hadde noen fysiske konkuranser. Mot slutten skulle vi egentlig isbadet, men siden det var under -10 grader utgikk heldigvis dette, til vår store fornøyelse ble vi istedetfor angrepet med en cs-granat.

  Er glad på dine vegne for å være ferdig med rekrutten, vi syntes iallefall det var ganske digg husker jeg, helt til vi måtte sitte i rett på en busstur som varte godt over en time, du får bare passe på å ikje ta gledene på forskudd :p

  Tror eg må begynne å skrive litt kortere eg…

 9. jocke
  16. September, 2006, kl 15:13

  Så dere hadde beret som lue under rekrutten, og gardelue etter rekrutten? Oh, well, er bare litt bytting av plass da. Vi har brukt feltlua som lue under rekrutten. Så er vel hokke-som. Vi har slitt ræven av oss for å bruke en eller annen lue :>

  Einar, var du på BS-opptak i Kjevik i sommer da?

  Uansett, Ruben, eg vurderer å kjøpe meg eit nytt objektiv. Noen råd/tips?

 10. einar-helge
  16. September, 2006, kl 23:03

  jeg var på bs-opptak i sommer ;)
  det var vannvittig bra opplegg, befalskolen jeg går på nå i ingeniør bn. er utrolig bra! kan ikke sammenlignes med vanlig førstegangs-tj., det kan jeg trygt si, for jeg har vært vanlig menig siden i fjor sommer :)

 11. jocke
  17. September, 2006, kl 00:12

  Aha, du gikk først 1 år førstegangstjeneste, og så søkte du deg inn på til sommern. Så du vurderer å jobbe videre i militæret da? Eg sitter å vurderer det samme. Å jobbe videre altså. Står mellom BS, Grenader eller INTOPS. Skal søke meg inn til BS-opptaket HOS har nå i Oktober. Tviler på at eg består, men skader isje å prøve (sliter med 3km’ern f.eks). INTOPS er jo sjukt godt betalt. 40.000/mnd brutto, og dersom man tjenestegjør mer enn 12 mnd iløpet av 30mnd, får man lønna skattefritt, og får dermed ca 140.000 igjen på skatten :>

 12. einar-helge
  17. September, 2006, kl 09:08

  søk bs-opptaket i oktober! det anbefaler jeg på det varmeste!!!
  3000meteren sleit jeg også noe vannvittig med før jeg begynte å trene..20 min brukte jeg, veide 100kg, klarte 10 push hvis jeg strakk meg til bristepunktet, ingen hangups. hvis jeg klarer det, klarer du det ;) start treningen idag, følg forsvarets treningsprog. til befalskolen, det får du fra i-off. :)

  intops vil jeg ikke anbefale, selv om jeg trenes opp for tiden til nettopp intops =/

 13. jocke
  17. September, 2006, kl 15:59

  Tror jommen meg eg skal gjøre det. Eg løp på rundt 20 eg også, men det var bare pga eg “ga opp” når eg hadde ca 900m igjen :>

  Hva er galt med intops da? Synes det virker ganske kjekt så lenge det isje er i et område som er meget risikofylt.

 14. Jan Egil
  17. September, 2006, kl 20:21

  Hehe, vi brukte både feltlue og beret under rekrutten, bereten brukte vi dog kun på pern. Når vi var ferdig med rekrutt og gardeperiode (5 uker med nesten kun slo og geværeksersis), fikk vi gardeluen, et etterlengtet øyeblikk. Under gardeperioden brukte vi for det meste bereten, når vi ikke var ute i felten eller gjorde drittarbeid.

  Dette betyr jo kanskje at du ikje kommer hjem til Bergen etter dette året, kosn skal vi klare oss da? Når kommer du hjem på perm forresten?

 15. jocke
  17. September, 2006, kl 21:43

  Sjangsen er liten for at det blir intops allerede i Juni neste år, ergo kommer eg på sommerferie :> Men ingenting er avgjort ennå. Er tross alt bare ferdig med rekrutten, så, nothing is decided lzm.

  Kommer hem på første LP nå til helgen. Har fått flybillet, hvorav eg lander på Flesland 00:20 natt til Lørdag. Men siden eg skal ha en time hos reguleringstannlegen min, og han er på kurs i Italia fra Fredag 22.sep, til Mandag 2.okt (eg reiser hit igjen 1.okt), måtte eg få time hos han på Torsdag. Har derfor søkt om å reise hjem Onsdag kveld eller tidlig Torsdag. Får svar på dette forhåpentligvis imorra.

 16. einar-helge
  17. September, 2006, kl 21:55

  intops er for folk som er ute etter et eventyr..finnes ingen god grunn å reise til et livsfarlig sted, bortsett fra hvis du er i personlig økonomisk krise ;)

  som befal blir det totalt uaktuelt å reise intops for min del =/

 17. einar-helge
  17. September, 2006, kl 22:07

  foresten reiser vi på overlevelsestur i morgen, det gleder jeg meg vilt til!!!!!!
  klare oss selv i skogen…*glede seg vilt*

 18. jocke
  17. September, 2006, kl 22:17

  Hehe, høres gøy ut. Vel, de sier at dersom man er bs-elev, og blir sersjant, sier de vanligvis nei til at du kan dra på intops første og evt. andre året man er sersjant.

  Uansett, eg e jo i sambandsbataljonen, så om eg drar på intops, blir eg som regel værende på evt. baser der nede. Så risikoen er jo endel mindre enn å reise ut i felten.

 19. Rekrutt Nguyen
  22. September, 2006, kl 20:52

  Som du vet så bor jeg på rom 112 :P
  gjørmebadinga var værst kan jeg si.. hehe

Legg igjen en kommentar

Din e-post blir aldri (!) offentliggjort eller delt. Nødvendige felt er merket med *